Посудомийна машина – електромеханічна установка для автоматичного миття посуду. Вона позбавляє від повсякденної роботи, може мити не тільки вилки, ложки, тарілки, чашки, але і сковороди, обробні дошки, полиці холодильників і плит. Сьогодні посудомийну машину можна зустріти як в організаціях громадського харчування, так і на звичайних кухнях.
До її основних переваг відносять:
- Економна витрата води;
- Хороша якість миття;
- Економію часу.
Щоб купити відповідну посудомийну машину, варто розібратися в її основних характеристиках.
Вибір посудомийної машини::Вид встановлення
За типом установки виділяють два види машин:
- Вбудована. Така техніка має невеликі габарити, займає мало місця. Найчастіше вона поміщається в кухонну шафку так, щоб в прямому доступі залишалася тільки панель управління
- Та, що стоїть окремо. Знаходиться поза кухонного комплекту меблів, в будь-який момент може бути переставлена. Ціна на таку техніку нижче, ніж на вбудовану.
Вбудована посудомийна машина може мати одну з двох видів систем вбудовування:
- Часткова. У такої посудомийки залишається незакритою панель управління, що полегшує контроль над пристроєм.
- Повна. Машина повністю вбудовується в гарнітур, на дверцята поміщають меблевий фасад, який зберігає загальний вигляд кухні.
Обсяг завантаження
Максимальне завантаження – число комплектів, які посудомийка здатна помити за одне завантаження. Стандартний комплект: супова, десертна і плоска тарілки, кружка, блюдце, вилка, чайна та столова ложки, ніж.
Для одного або двох чоловік буде достатньо місткості від 4 до 6 комплектів. Великим сім’ям рекомендовані посудомийки на 8 або 9 комплектів.
Вибір типу посудомийної машини Львів
Габарити пристрою визначають його тип:
- Компактні. Призначені для невеликих приміщень або маленьких сімей. Мають невелику висоту – 45 см, тому можуть бути встановлені на тумбочку або шафку.
- Повнорозмірні. Мають стандартні розміри: ширина – 60 см, висота – 85 см. Підходять для великих сімей, мають невеликі показники водо- і енергоспоживання.
- Вузькі. Ширина такої техніки – не більше 50 см. Використовуються на кухнях, де економія простору – одна з важливих задач.
Ефективність миття і сушки, енергоспоживання
Клас ефективності миття визначає ступінь чистоти вимитого посуду. Клас «А» говорить про те, що посуд буде ідеально чистим, «В» – можливі невеликі забруднення.
Клас сушки позначає можливість наявності залишків вологи і розводів після завершення миття. Чим вище клас, тим краще буде висушений посуд.
Клас енергоспоживання показує економічність машини. Більш висока витрата електроенергії у посудомийок класу «А». Щоб забезпечити мінімальні витрати, варто вибрати техніку класу «А +++» «А ++».
Управління посудомийною машиною
У посудомийки може бути механічне або електронне управління.
Механічне відбувається за допомогою перемикача. Щоб машина запрацювала, його потрібно встановити на потрібний режим. В процесі роботи перемикач буде плавно повертатися у вихідне положення.
Електронне урядування передбачає наявність панелі з кнопками і дисплеєм. У таких машин є можливість змінювати будь-яку програму, додаючи до неї функції. На дисплеї відображається вибраний режим, а також час до кінця роботи техніки. Застосування посудомийок з вбудованим дисплеєм зручніше, так як самодіагностика в разі поломки проходить ефективніше.
Як правило, ціна на машини з електронним управлінням вище, ніж на механічні аналоги.
Вибір посудомийної машини::Сушка
Завершальний етап миття посуду – сушка. У сучасних посудомийних машин існує 5 типів сушки:
- Активна – здійснюється за рахунок тепла, утвореного в машині;
- Конденсаційна сушка полягає в випаровуванні крапель води з поверхні посуду;
- Статична – волога висихає від залишкового тепла після полоскання;
- Турбосушка – висихання відбувається завдяки вбудованому тепловентилятору;
- Цеолітна сушка проходить за допомогою особливого мінералу, цеоліту, який поглинає вологу і перетворює її в теплоенергію.
Вибір посудомийної машини::Додаткові функції
Щоб миття посуду було ефективним, застосовують мийні засоби типу «3 в 1». Вони не тільки очищають забруднення, але і не дають утворюватися розводам і пом’якшують воду.
При невеликій кількості брудного посуду рекомендується використовувати режим часткового завантаження, коли використовується тільки один з кошиків. Це економить воду і електроенергію.
У сучасних пристроях передбачений захист від протікання. Він буває повним або спрямованим на контроль окремих елементів. При відсутності такої функції рекомендується купувати спеціальні шланги з запобіжним клапаном, який спрацює при протіканні.
Висновки
Вибираючи посудомийку, спочатку треба звертати увагу на тип встановлення і вбудовування, число комплектів посуду, клас енергоспоживання, обсяг води, що витрачається. Однак важливими можуть виявитися функції «Блокування від дітей», рівень шуму, наявність таймера. Все залежить від запитів покупця.
У каталозі інтернет-магазину нашої компанії представлені посудомийні машини з різними характеристиками та параметрами. Професійні консультанти дадуть відповідь на всі питання та допоможуть зробити правильний вибір та покупку.