Посудомийна машина – електромеханічна установка для автоматичного миття посуду. Вона позбавляє від повсякденної роботи, може мити не тільки вилки, ложки, тарілки, чашки, але і сковороди, обробні дошки, полиці холодильників і плит. Сьогодні посудомийну машину можна зустріти як в організаціях громадського харчування, так і на звичайних кухнях.

До її основних переваг відносять:

  • Економна витрата води;
  • Хороша якість миття;
  • Економію часу.

Щоб купити відповідну посудомийну машину, варто розібратися в її основних характеристиках.

Вибір посудомийної машини::Вид встановлення

За типом установки виділяють два види машин:

  1. Вбудована. Така техніка має невеликі габарити, займає мало місця. Найчастіше вона поміщається в кухонну шафку так, щоб в прямому доступі залишалася тільки панель управління
  2. Та, що стоїть окремо. Знаходиться поза кухонного комплекту меблів, в будь-який момент може бути переставлена. Ціна на таку техніку нижче, ніж на вбудовану.

Вбудована посудомийна машина може мати одну з двох видів систем вбудовування:

  • Часткова. У такої посудомийки залишається незакритою панель управління, що полегшує контроль над пристроєм.
  • Повна. Машина повністю вбудовується в гарнітур, на дверцята поміщають меблевий фасад, який зберігає загальний вигляд кухні.

Обсяг завантаження

Максимальне завантаження – число комплектів, які посудомийка здатна помити за одне завантаження. Стандартний комплект: супова, десертна і плоска тарілки, кружка, блюдце, вилка, чайна та столова ложки, ніж.

Для одного або двох чоловік буде достатньо місткості від 4 до 6 комплектів. Великим сім’ям рекомендовані посудомийки на 8 або 9 комплектів.

Вибір типу посудомийної машини Львів

Габарити пристрою визначають його тип:

  1. Компактні. Призначені для невеликих приміщень або маленьких сімей. Мають невелику висоту – 45 см, тому можуть бути встановлені на тумбочку або шафку.
  2. Повнорозмірні. Мають стандартні розміри: ширина – 60 см, висота – 85 см. Підходять для великих сімей, мають невеликі показники водо- і енергоспоживання.
  3. Вузькі. Ширина такої техніки – не більше 50 см. Використовуються на кухнях, де економія простору – одна з важливих задач.

Ефективність миття і сушки, енергоспоживання

Клас ефективності миття визначає ступінь чистоти вимитого посуду. Клас «А» говорить про те, що посуд буде ідеально чистим, «В» – можливі невеликі забруднення.

Клас сушки позначає можливість наявності залишків вологи і розводів після завершення миття. Чим вище клас, тим краще буде висушений посуд.

Клас енергоспоживання показує економічність машини. Більш висока витрата електроенергії у посудомийок класу «А». Щоб забезпечити мінімальні витрати, варто вибрати техніку класу «А +++» «А ++».

Управління посудомийною машиною

У посудомийки може бути механічне або електронне управління.

Механічне відбувається за допомогою перемикача. Щоб машина запрацювала, його потрібно встановити на потрібний режим. В процесі роботи перемикач буде плавно повертатися у вихідне положення.

Електронне урядування передбачає наявність панелі з кнопками і дисплеєм. У таких машин є можливість змінювати будь-яку програму, додаючи до неї функції. На дисплеї відображається вибраний режим, а також час до кінця роботи техніки. Застосування посудомийок з вбудованим дисплеєм зручніше, так як самодіагностика в разі поломки проходить ефективніше.

Як правило, ціна на машини з електронним управлінням вище, ніж на механічні аналоги.

Вибір посудомийної машини::Сушка

Завершальний етап миття посуду – сушка. У сучасних посудомийних машин існує 5 типів сушки:

  • Активна – здійснюється за рахунок тепла, утвореного в машині;
  • Конденсаційна сушка полягає в випаровуванні крапель води з поверхні посуду;
  • Статична – волога висихає від залишкового тепла після полоскання;
  • Турбосушка – висихання відбувається завдяки вбудованому тепловентилятору;
  • Цеолітна сушка проходить за допомогою особливого мінералу, цеоліту, який поглинає вологу і перетворює її в теплоенергію.

Вибір посудомийної машини::Додаткові функції

Щоб миття посуду було ефективним, застосовують мийні засоби типу «3 в 1». Вони не тільки очищають забруднення, але і не дають утворюватися розводам і пом’якшують воду.

При невеликій кількості брудного посуду рекомендується використовувати режим часткового завантаження, коли використовується тільки один з кошиків. Це економить воду і електроенергію.

У сучасних пристроях передбачений захист від протікання. Він буває повним або спрямованим на контроль окремих елементів. При відсутності такої функції рекомендується купувати спеціальні шланги з запобіжним клапаном, який спрацює при протіканні.

Висновки

Вибираючи посудомийку, спочатку треба звертати увагу на тип встановлення і вбудовування, число комплектів посуду, клас енергоспоживання, обсяг води, що витрачається. Однак важливими можуть виявитися функції «Блокування від дітей», рівень шуму, наявність таймера. Все залежить від запитів покупця.

У каталозі інтернет-магазину нашої компанії представлені посудомийні машини з різними характеристиками та параметрами. Професійні консультанти дадуть відповідь на всі питання та допоможуть зробити правильний вибір та покупку.